Termékek Menü
0

Milyen rizsfélék léteznek?

Néhány rizsféle ízelítőül..

Basmati rizs: 

Elsősorban Indiában, Pakisztánban és Bangladesben termesztik. Nagyon hosszú szemű, aromás, illatos rizsfajta, a neve is azt jelenti, (szanszkritul) hogy illatos. Barna és fehér változata is kapható. Főzési ideje 20 perc, ami csökkenthető, ha előzőleg beáztatjuk. Íze jellegzetes, állaga lágy, a szemek nem hajlamosak az összetapadásra. Ideális köretként, vagy indiai ételek, curryk mellé.

Vörös rizs: 

A vörös rizst nem koptatják, csak hántolják, ezért akárcsak a barna rizs, sokat megőriz eredeti tápértékéből. Két fő fajtája van, a hosszú szemű red cargo, amit Thaiföldön termesztenek, és a közepes szemű butáni vörös. A főzési ideje kevesebb, mint a barna rizsé, mindössze 15-20 perc. Ajánlott átmosni mielőtt nekikezdenénk a főzésnek. Ez a rizs enyhén rágós, ezért ha jobban szeretjük a puhább rizseket, célszerű félórára beáztatni mielőtt főzni kezdenénk. Íze a barna rizsére emlékeztet, de van egy jellegzetes, földes aromája.

Jázmin rizs: 

A Jázmin rizs Thaiföldről származik, ott Hom Malinak hívják. Van barna és fehér változata is. Jellegzetes, virágos íz és illatjegyei vannak, enyhén diós utóízzel. A szemek a főzés során egymáshoz tapadnak. A főzési ideje körülbelül 20 perc, kevesebb, mint a hagyományos fehér rizsé. A legjobb ízhatást akkor érhetjük el, ha a fehér rizsnél kevesebb vízben készítjük el, egy adag rizshez egy-másfél adag vizet adva. Sült és gőzölt rizsnek is ideális. Mindig mossuk át főzés előtt.

Fekete rizs: 

A fekete rizs magas antocianin tartalma miatt fekete, ez az antioxidáns felel a cékla, vagy a vöröskáposzta színéért is. Nevezik tiltott rizsnek is, mert állítólag a kínai császár udvarában nagy előszeretettel fogyasztották. Hántolatlan rizs, nagyon magas aminosav, vas és vitamintartalommal. Létezik rövidszemű (kínai) és hosszú szemű (thaiföldi változata is. Elsősorban édességeket készítenek belőle (például ezt a jól hangzó kókuszos rizspudingot).

A fekete rizsnek akár 60 percig is tarthat a főzési ideje, és mivel nem koptatják, célszerű hűtőben tartani és három-hat hónapon belül felhasználni. Erős, diós aromája van. 

Rizotto rizsek: 

Legismertebb fajtái az Arborio, a Carnaroli, és a Vialone nano. A híres olasz rizottókhoz ezek a fajták azért különösen alkalmasak, mert miközben főzés során a rizs krémes állagú lesz, a szemek mégsem főnek szét. Elsősorban rizottóhoz használandóak, de rizspudingnak, tejberizsnek is jók. Lassan, a folyadékot fokozatosan adagolva kell megfőzni.

Calrose rizs:

Ezt a közepes szemű rizsfajtát Kaliforniában tenyésztették ki, 1948-ban. Ma már Ausztráliában is termesztik, jellegzetesen ragacsos állaga és a hagyományos fehér rizséhez hasonló íze van. Szusihoz szokták használni, és nálunk a Keleti Fűszerek boltjában szerezhető be.

Tartalomhoz tartozó címkék: erdekes