x
A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.
Termékek Menü

Lisztérzékenység

Lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél. Becslések szerint százból két embernél az alapélelmiszernek számító liszt káros autoimmun folyamatokat indít el. és szomorú tény, hogy a betegek nagy része csak évek elteltével szembesül azzal, hogy a megmagyarázhatatlan betegsségét és állandó gyengeségérzését a liszt jelenléte okozza. A Lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A chia mag a természetben gluténmentes formában található meg, ezért gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Zselésítő tulajdonságát a gluténmentes pékáruk készítésekor is kihasználhatjuk, de akár a tojás pótlására is alkalmas, süteményekben, rakott és töltött ételekben egyaránt.

A lisztérzékenység egy olyan biológiai állapot, amelynek során a test a nem gluténmentes táplálékkal szemben immunválaszt ad. A betegség elsősorban emésztőrendszeri tünetekkel jelentkezik, mivel a lisztérzékenység felé a test itt ad választ. A nem gluténmentes táplálékot fogyasztók hasi fájdalomra panaszkodnak, kedvetlenek, ráadásul a lisztérzékenység miatt a testükbe csak jóval kevesebb tápanyag épül be, ezért a fejlődésben is visszamaradnak. Mindez gluténmentes étrend tartásával teljesen kiküszöbölhető.

A lisztérzékenységnek van egy csendes formája is, melyet rejtett lisztérzékenység néven ismerünk. Az ilyen beteg rövidebb vagy hosszabb ideig tünetmentes, ugyanakkor egy orvosi vizsgálaton már kimutatható a lisztérzékenység minden tünete. A gluténmentes diéta ezen emberek számára is erősen ajánlott azért, mert bár nem mutatják a lisztérzékenység tüneteit, a testükben zajló folyamatok már jelzik a gluténmentes étrend igényét.