x
A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.
Termékek Menü

Így terem a chia

Egyre többen ismerjük és szeretjük a chiát, Dél-Amerika különleges szupertáplálékát. Arról azonban igen keveset tudunk, hogy hogyan is terem a zacskóba kerülő növény. Videóösszeállításunkban ennek jártunk utána.

 

Minden chia növény magként kezdi az életét. Amikor vízzel érintkezik, a belsejében azonnal megindul a csírázás és nagyon rövid idő alatt kifejlődik a növény első néhány levele és gyökérkezdeménye.

Ezt követően nagyon gyors ütemben fejlődik tovább. Az alábbi videón egy amerikai hölgy palántát nevel a chiából. Már 5 nap alatt kifejlődik a kiültetésre alkalmas növénykezdemény, amelyet cserépben nevelnek tovább. A természetes élőhelyén a növények a földben csíráznak ki, majd növekednek. Évelő növényekről van szó, melyek minden évben teremnek. Egy éves korukra már elérik az egy méteres magasságot, később akár embermagasságúra is megnőhetnek. Zsályára emlékeztető, megtermett kék virágaik nem csupán dekoratívak, de nem okoznak allergiát sem. Magyarországon a chia nem őshonos ugyan, de cserépben, illetve néhány beszámoló alapján kertekben termeszthető, igényei a zsályához hasonlóak.

Az alábbi videón látható, hogy is néz ki egy chia-ültetvény, illetve a betakarítás folyamata is. A szüretelés során a növény magasra nőtt részeit levágják, majd a növényekből kicsapkodják a magokat. Az összegyűjtött magvakat tisztítják, szitálják, majd egy tálra helyezik, hogy a magok kiszáradjanak és a közéjük került, a magokból lakmározni kívánó hangyák és rovarok elmeneküljenek. Amint kiszáradtak a magvak, a betakarítás véget is ér. 

Tartalomhoz tartozó címkék: erdekes