Termékek Menü
0
+36304883111

Eperlekvár chia maggal

Eperlekvár chia maggal

Javában tombol az eper szezon. Minden zöldségesnél rég kapható az eper, de nálunk a kertben még most ért be az első nagyobb adag, ami még így sem mondható több 1 kg-nál. Az idő se nagyon kedvezett most az epernek, így én még most értem odáig, hogy ebből a mennyiségből főzzem eper lekvárt. Minden évben megcsinálom, de az idén chia maggal zselésíten nem pedig minden adalék anyaggal dúsított fix-el.

Eperlekvár chia maggal

Legelőször is sok léről átmosom a földi epret, hisz épp esett eső, ami nem annyira szerencsés ebben az esetben. Ha már nincsenek homokszemcsék a vízben, a csumáktól megtisztítom, illetve kivágom azokat a részeket amik már vagy túl értek, vagy sérültek.

A megtisztított epreket szabad kézzel összenyomkodom egy kicsit, így még hamarabb ereszt levet a főzés elkezdését követően.

pár perc múlva fel is főtt, én 20-25 percig hagytam rotyogni, kevergettem közben. Ezt követően, mikor már picit sűrűbb lett, beleraktam a chia magot. A chia mag hő hatására nem veszít erejéből így nyugodtam belerakhatjuk. így is főztem kb. 10 percig, majd krumpli törővel áttörtem. Maradtak benne nagyobb darabok, de attól még finomabb lesz.

A befejezést megelőzően raktam bele a cukrot, hogy ne hogy leragadjon. Kavargatás közben 5 percig össze főztem és kész. Levettem a gázról és az előre elkészített steril üvegekbe kanalaztam. Mivel nem tudom biztosan mikor fogjuk elfogyasztani, ezért szinte színig raktam az üvegeket, minél kevesebb levegő maradjon benne és mikor rácsavartam a kupakot, fejjel lefele fordítottam kb. 5 percre.

Addig előkészítettem a kosarat és a plédeket a száraz dunszthoz. Emlékszem mamám mindig így tartósította a befőtteket, lekvárokat (azzal a különbséggel, hogy kb. 10x több üveg volt :)

Ha jól bebugyoláltam az üvegeket, félrerakom a kosarat kb. 3 napra, míg így ebben az állapotban ki nem hűl.

Aztán el lehet rakni.

Recept:

  • 1 kg földieper
  • 3 evőkanál chia mag
  • 3 evőkanál cukor, ami helyettesíthető édesítővel természetesen, de szerintem édes íz kell bele, különben nagyon savanyú marad.kell.

A legjobb az egészben, hogy nagyon egyszerű és gyors.

Jó étvágyat  smiley

 

Eperlekvár chia maggal

Eperlekvár chia maggal

Eperlekvár chia maggal

Tartalomhoz tartozó címkék: receptek Chia receptek