x
A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.
Termékek Menü

Csíráztass chiát

A chia mag egy igazi szuperélelmiszer. Nagyon gazdag Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban, fehérjében, rostban és ásványi anyagokban. Mivel nagyon könnyen kicsírázik, a változatosság hívei számára érdemes lehet megpróbálkozni az otthoni csíráztatásával is. Cikkünkből megtudhatod, hogyan láss neki.

 

Chia csíraA chia egy nagyon könnyen csírázó növény. Bár a kis magvak önmagukban is nagyon finomak és egészségesek, a kicsíráztatott chia magokban az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak, illetve a rengeteg nyomelem mellett megjelenik valami új, a klorofill.

Mi is az a klorofill?

A klorofill a növényi anyagcsere legfontosabb alkotóeleme. A zöld növények a nap sugárzását elnyelve a klorofill, a gyökereken keresztül felszívott víz és a levegőből kinyert széndioxid segítségével cukrot állítanak elő, amelyből egyes növények szén-hidrátot is képesek létrehozni. Minden növényi táplálékkal klorofill kerül a szervezetünkbe, ami az emberi szervezetben többféle hatásért is felelős. A klorofill többek között segíti a sejtek regenerálódását, részt vesz a vörösvértest-képzésben, vértisztító hatású, erősíti a májat és támogatja annak méregtelenítő tevékenységét, továbbá karban tartja és javítja a bélflórát, illetve fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képességét. Mindezek mellett gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását is.

Mivel klorofill minden zöld növényben található, a kedvenc chiánk csíráztatásával elérhetjük, hogy a chia mag áldásos hatásai mellett ez is a szervezetünkbe kerüljön. Mindehhez csak annyit kell tennünk, hogy kicsíráztatjuk a chia magokat.

Hogy is csináljuk?

Ha nem csíráztattál még, akkor ezt a bekezdést mindenképpen olvasd végig. A csíráztatás folyamata során a növény magjában található örökítőanyagot életre keltjük és a magot eljuttatjuk a növénnyé alakulás első fázisába. A csíráztatás során a növény rengeteg vizet vesz fel, ettől emészthetőbbé válik, emellett elkezd olyan anyagokat is előállítani, mint a levelek zöld színét biztosító klorofill. A magok íze a csíráztatás során általában a zöldségek semleges ízvilága felé tolódik el.

Az Interneten számos videó található a chia csíráztatásáról. Mi az alábbit találtuk a legegyszerűbbnek és a legjobbnak.

Chia mag csíráztatása videón:

 

Amire szükséged lesz:

  • 1 db műanyag tál
  • Néhány chia mag
  • Víz (illetve ajánlott egy szórófejjel ellátott palack az öntözéshez)

A csíráztatáshoz helyezd a chiát a műanyag tálba, majd oszlasd el egyenletesen. Nedvesítsd meg a magvakat, de vigyázz, hogy ne adj nekik túl sok vizet, különben zselés állagúvá válnak és nem fognak kikelni. Ha megvagy, takard le a tálat és helyezd, meleg, árnyékos helyre pár napra. A tetejét semmi esetre se zárd le, különben a magok megfulladnak.

Ha jól dolgoztál, 3-5 nap alatt a magok ki is fognak csírázni és már fogyaszthatod is őket. Ideálisak salátákba, zöldségtálakba, de akár önmagukban is fogyaszthatóak. Az ízük távolról emlékeztet a brokkolira, de nincs túl karakteres ízviláguk. Ha szeretnél hosszabb chia mag csírákat termeszteni, fokozatosan adj nekik egy-egy pici vizet. Az alábbi videó bemutatja, 10-15 nap alatt mekkorára képes nőni ez a növény.

Tartalomhoz tartozó címkék: erdekes