Termékek Menü
0
+36304883111

A chia mag hatása

Az azték zsálya avagy chia mag (eredeti jelentése ”olajos” vagy „erő”) magjának egészségre gyakorolt hatása miatt egyre  népszerűbb növény a világon mindenhol, ahol ismerik. A kis fekete, illetve fehér magvan nagyon gazdagok Omega-3, Omega-6, illetve esszenciális zsírsavakban, rostokban,  fehérjében és antioxidánsokban. Ezek egészségre gyakorolt hatásáról itt olvashatsz. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk Neked a chia magban található tápanyagokat és azok alkalmazási területeit.

A chia története

 

Az azték zsálya avagy chia (Salvia Hispanica) az ajakvirágúak rendjébe tartozik, nyári évelő növény. A chia mag az aztékok fő élelmiszere volt a babfélék és a kukorica mellett. Gyakran alkalmazták fizetőeszközként, többek között ebben fizették a papság és a nemesség felé az adót is , de orvosi felhasználása szintén jelentős volt. Az azték kultúra és az azték vallás megtörésére törekvő spanyol hódítók minden erejükkel azon voltak, hogy kiirtsák ezt az azték kultúrában igen értékesnek tekintett növényt, hogy ezzel is az őslakosok leigázását erősítsék. A termesztését később megtiltották, az új telepesek számára pedig az elsők közt oktatták a vadon termő példányok felismerését és elpusztítását. Ekkor csaknem ki is pusztult, de Guatemala és Mexicó területén fennmaradtak vadon élő példányai.

Chia magokAz 1990-es években az azték táplálkozási kultúrát kutató Észak- és Dél-amerikai tudósok munkássága révén jöttek létre az első modern chia-ültetvények Argentínában, ahol mára a chia-termesztés fontos gazdasági tényezővé vált. Az argentín hegyek között legelő óriási marhacsordák révén természetesen trágyázott és a hegyi források műtrágyától és ipari hulladéktól mentes vizéből öntözött földeken termő chia jótékony hatásai révén a 2000-res évekre a teljes amerikai kontinensen népszerűvé vált. Argentínát követően más Latin-amerikai országok is létrehozták a saját ültetvényeiket, illetve a hasonló éghajlatú Ausztráliában is megindult az aranyat érő magocskák termesztése. A bőségesebb termés nagyobb piacokat is megnyitott és a 2000-res évek második felére már Európában is megjelentek a boltok polcain az első csomag chia magok.

Napjainkban elsősorban Közép-, és Dél-Amerikában, valamint Ausztriában termesztik, de a szakértők egyetértenek abban, hogy az eredeti, argentin ültetvények minősége utánozhatatlan. Többek között mi is ezért döntöttünk úgy, hogy boltunkban előnyben részesítjük az argentin chia magokat.

Európában sokáig kétkedve fogadták a nyugati kontinensről származó chiát, de az egészséges életmód elterjedésével számtalan kutatás kezdődött, amelyek az amerikai eredményekből kiindulva kiemelten is foglalkoztak a chia magokkal, mint táplálékforrással. Ezek lezárultával már nem az volt a kérdés, hogy fogyasztható-e a chia, hanem az, hogy mivel érdemes fogyasztani. Rengeteg kísérletező kedvű séf és táplálékszakértő akadt, akik szívesen készítettek új ételeket chiából és a jól sikerült kísérletek után az EU 2009-ben jóváhagyta a chia magot, mint új élelmiszer-összetevőt.

A chia mag, mint szuperélelmiszer

 

A „szuperélelmiszer” fogalmát olyan ételek esetében használjuk, melyeknek kivételesen magas az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk . Ezek az élelmiszerek általában műtrágyázás nélkül teremnek, rengeteg vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak és elmondható, hogy már pusztán a fogyasztásukkal is javul a szervezet teljesítő- és védekezőképessége. A chia mag egy ilyen természetes eredetű szuperélelmiszer. A kis magok nemzetközi szinten is kiemelt forrásai az Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak, valamint nagyon fontos forrásai a többszörösen telítetlen zsírsavaknak, fehérjéknek, élelmi rostnak, antioxidánsoknak és olyan ásványi anyagoknak, mint a kálium, a kalcium, a vas vagy a magnézium.

A chia mag gyógyhatásai

Immunrendszer:

Nagyon fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat tartalmaz a chia mag. Az esszenciális zsírsavak bármilyen betegség esetén elengedhetetlenek. Az Omega 3 az immunrendszer működéséhez is szükséges.

Csökkenti a vércukorszintet:

A chia mag nagy mennyiségben tartalmaz oldható rostokat, melyek a magok beáztatása után gélszerű anyaggá alakulva lassítják a szénhidrátok cukorrá történő alakulását. A lassan lebomló magokból - eltérően a cukros üdítőitaloktól - a cukor és a szénhidrát nem egyszerre, hanem fokozatosan szabadul fel, ezért a vércukorszint az emésztés során nem emelkedik akkora mértékben, mint a gyorsan lebomló cukros, lisztes sütemények esetén. A chia magból elkészített ételekből az emésztés során az energia fokozatosan szabadul fel, ezért cukorbetegek számára is nagyon értékes tápanyag kiegészítő lehet, mivel sokkal kevésbé emeli a vércukorszintet, mint a hétköznapjainkban megszokott fehérliszt. Alacsony a glikémiás indexe, ezért csak lassan emeli a vércukorszintet

Javítja, segíti az emésztést

Emésztésjavító hatása van, teltségérzést okoz. 28%-kal több rostot tartalmaz, mint a lenmag, ezért az emésztés során természetes szűrőként viselkedve halad át a testen. A mag emészthető és emészthetetlen rostokat is tartalmaz, így lassabban emésztődik meg és az emésztése kevesebb energiát igényel, mint a nehéz, zsíros ételeké.

Csökkenti a koleszterinszintet

Emeli a hasznos koleszterin szintjét és közben csökkenti a rossz LDL koleszterin szintjét, valamint a triglicerid szintet.

Védi a szív, és érrendszert

A chia mag fogyasztása jó hatással van a vér cukor- és koleszterinszintjére, magnéziumtartalma jótékonyan hat az idegrendszer működésére, így a magok számos olyan kockázati tényezőre hatnak, melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért felelősek. Az omega zsírsavak jó hatással vannak a szív egészségére és a vérkeringésre.

Gátolja a látás romlását

Előnyösen befolyásolja a szem látóhártyáját, valamint az agy- és idegrendszer működését.

Gyulladáscsökkentő

A chia mag omega-3 és omega-6 zsírsavai gyulladáscsökkentő hatásúak. Bőséges tápanyagtartalma hozzájárul a szervezet védekező képességének javításához és a gyulladásos területek mielőbbi regenerációjához.

A fogyókúra elengedhetetlen része

A magvak nedvességgel érintkezve zselés állapotúvá válnak ezért fogyasztásuk hosszú időre teltségérzetet okoz. A chia mag csökkenti az éhségérzetet és emellett a szénhidrát tartalma rendkívül alacsony

Növeli a teljesítményt, energiát ad

Chia mag az egészséges életértA benne rejlő növényi fehérjének köszönhetően tökéletes táplálék kiegészítő. Mivel lassabban bomlik le a szervezetben, mint a megszokott táplálékaink, folyamatosan energiával látja el testünket és mivel kevesebb energiát igényel a megemésztése, a testünknek több ereje marad a mindannapok kihívásaira. A stresszes időszakokban nagy hasznát vehetjük magnéziumtartalmának, mivel a magnézium jelenléte nyugtató hatással van az idegrendszerünkre és meggátolja, hogy energiáinkat szorongásra vagy felesleges stresszelésre fordítsuk.

A sportolók számára tökéletes táplálék kiegészítő, mivel a versenyek és az edzések alatt folytonosan gondoskodik a tápanyagok utánpótlásáról, azok után pedig a regenerációt is képes nagyban meggyorsítani. 100 g chia magban 1650 kJ azaz 400 kalória energia található, emellett 20 g fehérje és 17 g szénhidrát. Nem tartalmaz ugyanakkor olyan zsírokat, amelyeket a szervezet csak óriási erőbefektetéssel lenne képes lebontani és nincs benne sem nátrium, sem semmilyen olyan anyag, amely a testből vizet vonna el az emésztés során. Rosttartalma ezeket a test számára egyébként mérgező anyagokat összegyűjti a bélrendszerből és ezzel segít abban, hogy semmi se hátráltasson, miközben a csúcsra törekszel a mindennapokban is. Mindez ideális táplálékká teszi a chiát mindenki számára, aki nehéz fizikai munkát végez, rendszeresen sport vagy csak szeretne egész nap ugyanazzal a lendülettel dolgozni, mint délelőtt.

Növeli a szellemi frissességet

Az Omega-3 zsírsavak serkentik az agy működését, javítják a kognitív funkciókat, a koncentrációt, hozzájárulnak a szellemi frissességhez. Az agy testünk legfalánkabb szerve, noha tömege a testünk mintegy 2%-át teszi ki, a bevitt energia 20%-át is képes egy napon elfogyasztani. Mivel a chia mag esetében fokozatosan lebomló tápanyagokról beszélünk, az agyunk hosszabb időn keresztül jut ugyanakkora tápanyagutánpótláshoz, így a szellemi kimerültség kialakulására jóval lassabban kerül sor, mint a hagyományos étkezést követő esetekben.

Kiváló csonterősítő és lassítja az öregedést

A chia mag kalcium, magnézium, foszfor és fehérje tartalma erősíti a csontozatot és a fogakat. Az antioxidánsok lassítják az öregedés folyamatát, mind a test és mind pedig az agy esetében. A chia mag fogyasztása ennek köszönhetően csökkenti a krónikus degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és izom degeneráció tüneteit és lassítja a súlyosabb állapotok, így a mozgásképtelenség vagy az elbutulás kialakulását. A chia magban sütés vagy főzés hatására nem csökken az antioxidáns-tartalom, így ideális lehet akár a hagyományos ételek kiegészítőjeként is.

Elősegíti a nyugodt alvást

A chia mag tripofánt tartalmaz amely a mély alvásért felelős.

Hozzájárul a bőr és haj egészségéhez

Egyedülállóan magas Omega-3 és Omega-6 zsírsav tartalmának köszönhetően segít megőrizni a hajunk és bőrünk egészségét. A bőr ezen tápanyagok hatására képes lesz tovább megőrizni a rugalmasságát, a haj pedig fényesebbé és kevésbé töredezetté válik. A chia magban rejlő óriási mennyiségű tápanyag segít a kamaszkorral járó bőrelváltozások, így a mitesszerek és a pattanások hegmentes gyógyulásában és ezzel hozzájárul az egészséges és gyönyörű bőr kialakulásához.

Ajánlott napi fogyasztási mennyiség: 1-2 evőkanál (20-30g) (2 teáskanál körülbelül 5g) már 2 teáskanál fedezi a napi Omega 3 szükségletet.

Előnyei:

erősíti az immunrendszert

csökkenti a vércukorszintet

javítja, segíti az emésztést

csökkenti a koleszterinszintet

védi a szív és érrendszert

gyulladáscsökkentő

fogyókúra elengedhetetlen része

növeli a teljesítményt, energiát ad

növeli a szellemi frissességet

kiváló csonterősítő

lassítja az öregedés folyamatát

elősegíti a nyugodt alvást

hozzájárul a bőr és haj egészségéhez

A szárított chia mag tápanyagtartalma és (felnőtt) napi beviteli szükséglet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatbázisa szerint.

A chia mag ereje

7,5 szer annyi Omega zsírsavat tartalmaz mint a lazac

2 szer több káliumot tartalmaz mint a banán

2 szer annyi proteint tartalmaz, mint más gabonamagnak

5 ször több kalciumot tartalmaz, mint a tej

3 szor nagyobb az antioxidáns szintje, mint az áfonyának

7 szer több C-vitamin mint a narancsban

3 szor több vasat tartalmaz, mint a spenót

 

Az Omega-3 zsírsavak

 

Az Omega-3 zsírsavak napi ajánlott napi bevitele férfiak esetében 1,6 gramm, nők esetében 1,1 gramm. Az Omega-3 eszenciális zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért nekünk kell a szervezetet hozzá jutatni a táplálkozásunkkal. Ezek az eszenciális zsírsavak elengethetetlen szerepet töltenek be a szív- és érrendszeri funkciók működésében. Jelenlétük pozitív hatást gyakorol a koleszterinre is . Az Omega 3-zsíravak természetes forrásai az olyan hidegvízi halfajták, mint a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. Sajnos Magyarország területén ezek közül egyik sem őshonos.

A chia magok gazdagok Omega-3 és Omega-6 zsírsavakbanAz ezekből a halakból származó olaj körülbelül kétszer annyi Omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint Omega-6 zsírsavat. A hazánkban megtermő, de kevésbé termesztett lenmag ugyanakkor körülbelül hatszor annyi Omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a legtöbb halolaj. Mindezekkel összevetve 15 g chia mag annyi Omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint 250 g lazac, ami nagyjából 40 g lenmagnak felel meg.

Az Omega-3 zsírsav nélkülözhetetlen az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Jó hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre és a koleszterinszintre is. Mindezek mellett jótékony hatással van a szem látóhártyájának, az agy- és idegsejtek működésére, javítja a koncentrációs képességet, gyermekeknél segít a tanulási képességek fejlődésében. Megfelelő mennyiségű bevitele feltétlenül szükséges a normális növekedéshez. A kismamáknál az Omega 3-zsírsavak befolyásolják a méhlepény és a tejmirigyek megfelelő fejlődését és a szoptatás során a baba szervezetébe kerülve biztosítják a csecsemő megfelelő ütemű szellemi fejlődését.

Az Omega-6 zsírsavak

 

Az Omega-6 zsírsavak nagyon fontos szerepet töltenek be a vércukorszint szabályozásában, így segítenek a cukorbetegség megelőzésében és a már kialakult cukorbaj kezelésében is. Emellett semlegesítik a szervezetben felgyülemlő felesleges savakat és segítik az anyagcserét is, amely elengedhetetlen a tartós és esztétikus fogyáshoz. Mivel nagyban segítik a zsírban felszívódó A-vitamin beépülését, jó hatással vannak a haj, a bőr és a köröm állapotára.

Az emberi test képes az összes, számára szükséges zsírsav előállítására, kettőt kivéve: a linolénsavat (LA), amely egy Omega-6 zsírsav, valamint az Alfa-linolénsavat (ALA), mely egy Omega-3 zsírsav. Ezeket az étrendből kell fedezni, így gyakran “eszenciális" zsírsavaknak, azaz a létezéshez feltétlenül fogyasztandó zsírsavaknak is hívják őket. Mindkét zsírsav szükséges a gyermekkori egészséges fejlődéshez, a növekedéshez, valamint a sérülésekből való teljes felépüléshez is. A szervezet képes továbbá új zsírsavakat is előállítani belőlük, így például a koleszterinszint-csökkentő F-vitamin előállításához szükséges arachidonsav (AA) történő előállításához is linolénsavat, tehát Omega-6 zsírsavat használ a szervezet. ALA valamint LA csak a növényekben valamint a magolajakban található meg és ez is magyarázza azt a tényt, hogy kizárólag húson az ember - ellentétben a ragadozó állatokkal - képtelen élni. Bár elsősorban LA szintjük miatt ismertek, a répceolaj és dióolaj az ALA- nak is nagyon jó forrása. A szintán Omega-3 zsírsavnak számító EPA valamint DHA az olajos halakban (így a lazacban, a makrélában és a heringben) található. Bár a szervezetünk képes előállítani, az AA a természetben állati eredetű forrásokban, így a húsokban és a tojásban is viszonylag bőségesen fellelhető.

 

Fehérjék

 

A fehérjéknek fontos szerepe van a bőr, az izmok és a csontok szöveteinek építésének és regenerálódásában, mivel az ő szerepük a testben az immunrendszer működtetése, valamint a különböző transzportfolyamatok biztosítása. A szervezet a fehérjék révén tartja fenn a folyadék-, és sav-bázis egyensúlyt, és az érrendszer rugalmasságát. A nagy mennyiségű állati fehérje fogyasztása, például egy kiadós steak elfogyasztása bőséges fehérjebevitelt eredményez, amely önmagában ugyan nem okoz gondot az egészséges személyeknél, ugyanakkor a fehérjékkel együtt számos olyan tápanyagot is juttatunk szervezetünkbe (például zsírokat és rossz koleszterineket), amelyek következtében a szervezet hízásnak indul. A kialakuló túlsúly miatt később egészségügyi problémák is jelentkezhetnek, többek között a magyar népbetegségnek számító magas vérnyomás és a kettes típusú cukorbetegség esélye is fokozódik azoknál az embereknél, akik középsúlyosan vagy súlyosan elhízottak.

A fehérjék nagyobb arányban strukturális építőelemeink és csak kisebb százalékban számítanak energiaforrásnak, ugyanakkor itt sem létezik a bal kéz a jobb nélkül, mivel elengedhetetlen fontosságuk van a növekedésben, a testi, valamint idegrendszeri fejlődésben, továbbá a szövetek megújításában és az izmok felépítésében. Ezeken felül enzimek, hormonok, immunanyagok alkotóelemei, emellett jelentős szerepet a víz megkötésében és szállításában, ezzel pedig a belső egyensúly, a homeosztázis fenntartásában. A szervezet abban az esetben, ha éhezik, képes akár le is bontani a fehérjéket, ezzel ideig-óráig fedezve az energiaszükségletét, de tápértékük nem hasonlítható a valóban táplélékul szolgáló szén-hidrátokhoz, cukrokhoz és zsírokhoz.

100 gramm chia magban 20 gramm fehérje található, amely kiemelkedően magasnak tekinthető fehérjetartalmat jelent. Ez teszi a chia magot ideális táplálékká a sportolók, a fizikai munkát végzők és a legfiatalabbak számára. Mindezen fehérjetartalom mellett a chia nem tartalmaz állati eredetű zsírokat sem olyan méreganyagokat, amelyek a mesterséges fehérjegyártás során kerülnek a tápszerekbe.

Rostok

 

Az élelmi rostok fontossága nem csak az emésztésnél jelenik meg, mivel jelenlétükkel hozzásegítenek a teltség érzéshez és ezzel ahhoz is, hogy ne együnk többet annál, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van. Az élettani hatásait tekintve fontos, hogy befolyásolják a szénhidrát- és a zsíranyagcserét és növelik a rövid szénláncú zsírsavak mennyiségét is. A természetes rostok kalóriabevitel nélkül növelik a gyomor tartalmát, magukba szívják a nedvességet, ezzel megnövelve a térfogatukat és kiváltva a teltség érzését. A chia mag gazdag oldható és oldhatatlan rostokban egyaránt. Az oldható rostok vízzel összekeverve gélszerű anyaggá változnak és csökkentik a koleszterin, illetve a vércukor szintjét . Az oldhatatlan rostok, mint nevük is mutatja nem oldódnak vízben, így nem szívódnak fel az emésztés során sem. Természetes szűrőként átvándorolva az emésztőrendszerünkön magukhoz vonzzák az emészthetetlen elemeket és a szervezet által a vastagbélben lepakolt méreganyagokat, majd távozva a szervezetünkből megszabadítanak bennünket azoktól. Ezzel hozzájárulnak a bélrendszer egészséges működéséhez, valamint csökkentik a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát is.

Ásványi anyagok

Vas

 

Vas hiányában csökken a hemoglobin-termelés, azaz a vér kevesebb oxigént lesz képes szállítani. Ennek következtében fáradtság, szédülés alakulhat ki, csökken az izmok munkavégző képessége és a szellemi teljesítőképesség is, mivel a sejtek nem kapnak elég oxigént és oxigén hiányában képtelenek elégetni a nekik szállított tápanyagokat. A vas elengedhetetlen a megfelelő szaruképződéshez, így a fáradtságon kívül a töredezett haj és a repedezett körmök is vashiányra utaló tünetek. Súlyos esetben a vashiány meddőséghez, várandós anyáknál pedig a magzat fejlődési rendellenességéhez, legrosszabb esetben pedig akár magzatelhaláshoz is vezethet.

A felnőttek napi vasszükséglete 10-15 mg. A felnőtt, tehát reproduktív korban levő nők a menstruáció során naponta átlagosan 1,8-2 mg vasat veszítenek. A fejlődő szervezetek nagymennyiségű vasat építenek be saját magukba, így egy terhesség során mintegy 800 mg többletvasra van szüksége egy egészséges magzatnak. A napi vasszükséglet - különösen a terhesség második felében - akár 10 mg-mal is növekedhet, ez az oka a terhesség alatti elapaszthatatlannak tűnő étvágynak. A magzat az anyától kb. 200-300 mg vasat von el, míg a pocakban lakik, majd a születés után a szoptatási időszak alatt a napi vasszükséglet 0,5 mg-mal emelkedik, mivel a kisbabák egyetlen táplálék- és vasforrása is anyjuk teje. 15 g chia mag 7,3 mg vasat tartalmaz, így fogyasztása ideális mind a mindennapok hőseinek, mind a kismamáknak.

Kalcium

 

A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, azt is mondhatnánk, hogy nélküle nincs élet, ugyanis minden sejtnek, és így minden szövetnek egyaránt szüksége van rá. A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom-összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is. A szervezet kalciumtartalmának 99 százaléka a csontszövetben található, mely egyben kalciumraktárként is funkcionál, ennek köszönhető az, hogy a kimerült és nagyon fáradt emberek csontjai törékenyebbek.

Egy kanál chia mag, egy kanál egészségA napi kalciumszükségletünk kb. 1000 milligram, de ez a szám az 50 év feletti nőknél, a 70 évfeletti férfiaknál és a még növésben levő gyermekeknél akár 1300 milligram is lehet. Mi magyarok nomád gyökereink révén igen korán magunkba szívtuk a tej és a tejtermékek szeretetét, amely azonban sok esetben kevés, mivel a kalciumszülséglet fedezéséhez napi 2 liter tejet kellene meginnunk, feltéve, hogy az frissen fejt és pasztörizált tehéntej és nem egy hígított, különféle szerekkel dúsított anyag. Éppen ezért a tej és a tejtermékek mellett nagyon fontos a kalciumtartalmú ételek fogyasztása is.

15 g Chia mag 131 mg kálciumot tartalmaz. Kitűnő kalciumforrások közé tartozik a Chia mag mellett a spenót, a karalábé zöldje, a kelkáposzta, a tofu, a mángold, a joghurt, a mozzarella sajt, a tehéntej és kecsketej. Ugyanilyen hatásos kalciumforrás a bazsalikom, a kakukkfű, a kapor, az oregánó és a fahéj is.

Magnézium

 

A magnézium az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a csontok és fogak felépítésében is részt vesz, ezzel a kalcium mellett a másik legfontosabb ásványi anyagunk. A sejthártya áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége pedig javul, így csökken a szívritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűsége, tehát a magnéziumfogyasztás javítja a szív munkájának hatásfokát.

Egyes térségekben az ivóvíz is tartalmaz kis mennyiségben magnéziumot, más vidékek azonban még ennyire sem szerencsések.Az emberiség természetes ösztönei éppen emiatt minden vidéken meghonosítottak olyan növénykultúrákat, amelyek természetes magnéziumforrásaink. Napi magnéziumszükségletünk mintegy 300-500 mg, amelyet a változatos és bőséges táplálkozás révén kell bevinnünk a szervezetünkbe. A zöld színű növények általában tartalmaznak magnéziumot, ilyen például a spenót, de találhatunk belőle a magvakban, dióban, mogyoróban, mandulában, és a kakaóban is. Bár sokfajta növényben megtalálható ez a rendkívül fontos ásványi anyag, rendszerint viszonylag mennyiségben van bennük, ezért is fontos a változatos étrend és a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

15 g Chia mag 71 mg magnéziumot tartalmaz, ezzel az egyik legfontosabb magnéziumforrásunká válhat, feltéve, hogy rendszeresen fogyasztjuk azt.

Lisztérzékenység és chia mag

 

A chia magokat gluténérzékenyek is fogyaszthatjákA lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél. Becslések szerint százból két embernél az alapélelmiszernek számító liszt káros autoimmun folyamatokat indít el. és szomorú tény, hogy a betegek nagy része csak évek elteltével szembesül azzal, hogy a megmagyarázhatatlan betegsségét és állandó gyengeségérzését a liszt jelenléte okozza. A lisztérzékenység sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A chia mag a természetben gluténmentes formában található meg, ezért glutén érzékenyek is fogyaszthatják. Zselésítő tulajdonságát a gluténmentes pékáruk készítésekor is kihasználhatjuk, de akár a tojás pótlására is alkalmas, süteményekben, rakott és töltött ételekben egyaránt.

Cukorbetegség és chia mag

 

A chia mag nagy mennyiségben tartalmaz oldható rostokat, melyek a magok beáztatása után gélszerű anyaggá alakulva lassítják a szénhidrátok cukorrá történő alakulásást. A chia magból elkészített ételekből az emésztés során az energia fokozatosan szabadul fel, ezért cukorbetegek számára is nagyon értékes tápanyag kiegészítő lehet, mivel sokkal kevésbé emeli a vércukorszintet, mint a hétköznapjainkban megszokott fehérliszt.

Tojásérzékenység és chia mag

 

A műtrágyázás és a baromfitáplálékokba kevert vegyszerek miatt sajnos napjainkban egyre gyakoribb a tojásallergia kialakulása. Magyarországon jelenleg nagyjából a lakosság 1%-a allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére és ez a szám évről évre emelkedik. A diagnózis legtöbbször gyermekkorban születik meg, hiszen az első tünetek akkor válnak nyilvánvalóvá, amikor a szoptatás mellett megkezdődik a hozzátáplálás . Minél korábbi életkorban vezetik be a tojásmentes diétát, annál nagyobb az esélye a gyermeknek a teljes gyógyulásra. A chia mag biztonságos tojáspótló, mivel nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt, ugyanakkor képes biztosítani a tojás nyújtotta tápanyagokat, ráadásul mogyoróra emlékeztető kellemes ízét a legkisebbek sem fogják elutasítani.

1 evőkanál finomra őrölt chia mag elkeverve 3 evőkanál vízzel kitűnő alternatívája 1 db tojás pótlásának. 20 perc várakozás után a gélszerű anyag már kellően besűrűsödik és így számos ételben képes helyettesíteni a tojást .

Magas vérnyomás és chia mag

 

A chia magok fogyasztása egy lépés a boldogabb élet feléA mediterrán térségben igen temperamentumos emberek élnek. Talán szokatlanul hangzik, de a körükben nagyon ritka a magas vérnyomás kialakulása, így nem csoda, hogy számos orvos és dietetikus kutatta már ennek az okát. A kutatások azt az eredményt hozták, hogy a mediterrán térségben az Európában igen gyakran alkalmazott oliva, bazsalikom és fokhagyma természetesen képesek szinten tartani a vérnyomást. A mérések hasonló eredményt mutattak ki Latin-Amerikában is, ahol azonban ezek az alapanyagok, ha nem is teljesen ismeretlenek, de nem túl elterjedtek. Néhány hónap vizsgálódás után megállapítást nyert, hogy a helyiek által fogysztott chia magok a felelősek ezért a kedvező állapotért. A chia mag által tartalmazott többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak ugyanis serkentik a nitrogén-monoxid érbelhártya általi termelését, amely az érfalak ellazulásáért felelős közvetítő, így segíthetnek a vérnyomás optimalizálásában. Bizonyított tudományos tény az, hogy a táplálék mellé adott viszonylag nagy dózisú, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav kiegészítés már klinikailag releváns mértékben is képes csökkenteni a vérnyomás értékét. A magok emellett káliumban is gazdagok, ez az ásványi anyag szintén hasznos segítőtársunk a magas vérnyomás elleni küzdelemben. A chia mag fogyasztása mellé természetesen érdemes a fokhagymát és a bazsalikomot is gyakrabban beleépíteni az étrendünkbe, mert mindkettő vérnyomáscsökkentő hatású.

Mindezt összegezve elmondható, hogy a chia magok fogyasztása nagyban erősíti a szervezetet a különféle civilizációs és a stresszbetegségek elleni küzdelemben. Az argentín hegyekből származó chia és tápanyagai egy újabb lépést jelentenek a hosszú, kiegyensúlyozott és energiával teli élet felé.

A Chia mag ahogyan megduzzad a vízben, Chia mag hatása

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: erdekes