Termékek Menü
0

Chia maggal az influenza ellen

Amikor megbetegszünk, a legtöbben azonnal a gyógyszertárba rohanunk, ahol a különféle gyógyszerek tömegét vásároljuk össze. Ez nem csupán rengeteg pénzünkbe kerül, de legtöbbször csak a tüneteket kezeli, a valós problémát nem szünteti meg. Ezt bizonyítja a visszaesők komoly száma és az a tény, hogy hazánkban egyre többen fordulnak az alternatív gyógymódok felé. Cikkünkből kiderül, hogyan kerülheted el az influenzát és a betegeskedést anélkül, hogy közben vegyszerekkel árasztanád el a tested.

A nagy hidegek elmúltával elérkezett a kora tavasz és vele az influenzajárványok ideje. A hirtelen melegedő levegőben a betokosodott vírusok újra fertőzőképessé válnak, miközben a szeles, esős időben az immunrendszerünk meggyengül és ha nem vigyázunk, könnyen ágynak dönthet minket a lázzal, fejfájással, gyengeséggel támadó influenza vagy valamilyen más vírus.

A legtöbb ember amint megbetegszik, azonnal gyógyszereket kezd szedni. Legalább akkora tévhit az, hogy a gyógyszerek mindent meggyógyítanak, mint az, hogy egyáltalán nem hatékonyak. Mindkét álláspontnak számtalan híve van, akik újságokban, televíziós műsorokban és az Interneten is igyekeznek meggyőzni környezetüket az álláspontjuk helyességéről, azonban amikor bizonyítaniuk kellene azt, hirtelen nem tudnak mit mondani és inkább kitérnek a válasz elől. Ennek a hátterében az áll, hogy a legtöbb ember - így a szélsőségesen gyógyszerpárti vagy gyógyszerellenesek is - egybemossák a bakteriális, a gombás és a vírusos eredetű megbetegedések fogalmát. Ahhoz, hogy megérthessük, miért vagyunk betegek, először tudnunk kell, hogy mitől is betegedtünk meg. Egészség és erős immunrendszer a chia maggal

A bakteriális fertőzések során olyan mikroszkopikus élőlények hatolnak be az emberi testbe és szaporodnak el ott, amelyek a testből igyekeznek tápanyagokat elvonni, miközben legyengítik a szervezetet a nyugodt szaporodáshoz. Mivel a testünkben tenyésznek, az orvosi vizsgálatok könnyedén ki tudják mutatni a jelenlétüket, így lehetőséget adva a hatékony kezeléshez. Ezek az élőlények a testünkből veszik fel a táplálékot, így a különböző gyógyszerek és antibiotikumok képesek megmérgezni és elpusztítani őket. A bakteriális fertőzések jelentős hányada ma már jól gyógyítható antibiotikumok segítségével, amelyek ugyanakkor szétterjednek a véráramunkban és mind a támadó bacilusokat, mind a velünk összhangban, azaz szimbiózisban élő baktériumokat, mind a testünk saját sejtjeit elérik. Ennek köszönhető az, hogy a túlzott antibiotikumfogyasztás hatására a test immunrendszere legyengül, ami melegágya a visszaesésnek és az esetleges komolyabb bajoknak.

Gombás megbetegedések esetén valamilyen gombafaj kerül a testünkbe, amelynek a spóráit a testünk nem tudja elpusztítani. Mivel a gombáknak folyamatosan nedvességre van szüksége, a legtöbb gombás megbetegedés a bőrfelszínünket, illetve az emésztőrendszerünket fenyegetheti. A gombák spórái csak nedves környezetben fertőzőképesek, a szárazság hatására ugyanis kiszáradnak és elveszik a világgal való kapcsolatteremtő képességüket. A bőrgomba és a körömgomba nem lép érintkezésbe az immunrendszerünkkel, így ellenük általában különféle krémekkel, folyékony gyógyszerekkel és a megfelelő higiéniával tudunk védekezni. Az emésztőrendszert elérő gombás fertőzés azonban már jóval komolyabb problémákat képes okozni. Ebben az esetben a bélrendszer belső egyensúlya megbomlik és valamelyik, normális esetben a bélrendszerben élő, a testtel együttműködő élesztőgomba elszaporodik a testben. Az így kialakuló állapot megmagyarázhatatlan puffadással, székrekedéssel, levertséggel, rossz közérzettel jár és hosszú távon az étel-intolerancia egyik kiváltója. Mivel ezek a gombák alapvetően jelen vannak a testünkben, a probléma orvosi diagnosztizálása igen nehéz és sokszor már csak akkor kerül rá sor, amikor a túlszaporodás által a testünkben okozott károk már igen jelentősek. A gombás fertőzések ellen általában a gyógyszeres kezelés és az életmódváltás együttesét szokás alkalmazni, valamint a fokhagyma,a lenmag és a teafa-kivonatok is hatékony megoldást jelentenek.

Vírusfertőzések esetén a testbe a levegőből vagy valamilyen szennyezett külső testből olyan élőlények hatolnak be, amelyek a testünk sejtjeit használják fel a szaporodáshoz. A vírusok nem folytatnak információcserét a testünkkel, így a különféle gyógyszerekkel és azok hatóanyagaival sem lépnek kapcsolatba. A szaporodást követően megpróbálnak visszajutni a természetes környezetükbe, ezért általában nagyon erős hasmenést, hányást, illetve köhögési rohamokat okoznak. A testünk egy fertőzés esetén megnöveli a belső hőmérsékletét, így próbálva elpusztítani a kórokozókat. A nagy meleg, amelyet láznak is nevezünk ugyanakkor egyes fehérjéinket is tönkreteszi, ennek hatására elgyengülünk, teljesítőképességünk jelentősen lecsökken.

Ezt csak tovább súlyosbítja a vírusok okozta jelentős folyadékvesztés és az emésztőrendszerben az erős immunrendszertől rettegő vírusok hatására keletkező étvágytalanság, ami szélsőséges esetekben kiszáradáshoz is vezethet. Mindez igen veszélyes lehet azok számára, akik szívbetegek, magas a vércukorszintjük vagy más okból meghatározott, a nap folyamán adott időpontban történő étkezéshez kötött diétához vannak kötve. Mivel a vírusok gyógyszeresen nem kezelhetőek, a kezelésük során elsősorban a testünk jelenti a védekezés első vonalát. A pihenés, a C-vitaminban gazdag ételek és a meleg italok hatására a szervezetünk újabb és újabb esélyt kap, hogy elpusztítsa a behatolókat. A fertőzés hatására azonban legyengülünk és kiszolgáltatottá válunk a baktériumok számára, ezért egyes orvosok körében szokás a vírusos betegségben szenvedők számára is az antibiotikumok alkalmazása.

Vigyázz a családra chiávalMint azt láthatjuk, a testünk minden esetben az első védekezési vonalat jelenti a betegségekkel szemben. Egy erős, jól karbantartott immunrendszer képes leszámolni a baktériumokkal és a vírusokkal, helyes táplálkozással pedig a gombás fertőzésektől sem kell tartanunk. Mivel mindehhez sok tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk, az egészséghez elengedhetetlen, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezetünk által elhasznált készleteket. Év közben a folyamatosan elérhető friss, természetes, genetikailag nem módosított zöldség és gyümölcs általában képes ezt biztosítani, azonban télen a vitaminutánpótlás elakad, az alacsony napsütéses órák miatt pedig a létfontosságú D-vitaminkészletünk is lecsökken. Mindezt csak kiegészíti az egész évben jelenlevő általános stressz, illetve a szennyezett levegőből és vízből a testünkbe kerülő szabad gyökök jelenléte, amelyek jelentősen csökkentik az immunrendszerünk teljesítményét. Tudományosan bizonyított tény, hogy a kevesebbet szorongó és kiegyensúlyozott, boldog életet élők várható élettartama jelentősen magasabb, mint azoké, akik folyamatosan stresszesen élnek. Hasonló összefüggések találhatóak a magasabb és az alacsonyabb antioxidánsfogyasztás között is.

Mivel télen a legtöbb friss gyümölcsről és zöldségről le kell mondanunk, csak olyan táplálékokhoz tudunk fordulni, amelyek hosszú időn keresztül képesek megőrizni vitamintartalmukat és frissességüket. Ilyen helyzetben a környezetünkben elérhető legjobb vitaminforrásaink a magok. Az emberiség amikor letért a vadászó-gyűjtögető életformáról, először magokat kezdett termeszteni. Mindenütt az a gabonafajta és azok a magfélék terjedtek el, amelyek az adott éghajlaton megtermettek és amelyeket a tapasztalatok alapján a legjobbnak ítéltek. Nálunk így honosodott meg a búza és a rozs, Észak-Amerikában a kukorica, Afrikában és Ázsiában a rizs, Közép- és Dél-Amerikában pedig így alakult ki a chia mag termesztésének kultúrája.

Chiával az influenza ellenA chia mag magas antioxidánstartalmának köszönhetően képes megkötni a szabad gyököket, vitamin és ásványi anyag tartalma csökkenti a stressz okozta testi tüneteket, óriási C-vitaminkészlete jó hatással van az immunrendszerre, lassan lebomló tápanyagai fokozatosan felszívódva utántöltik a testünk vitamin- és ásványi anyagkészleteit, rosttartalma pedig eltávolítja a bélrendszerünkben lerakódott, emészthetetlen és mérgező anyagokat. B-vitamin és cinktartalma hatékonyan képesek pótolni a téli időszakban kieső vitaminbevitelt. A mindennapi kihívásokhoz rengeteg fehérjével és lassan lebomló szénhidráttal járul hozzá, ami elengedhetetlen a rendszeres sportolók és a betegségnek kitett körülmények között dolgozók számára. A chia mag fogyasztásával a testünk felkészülhet az influenza és a további fertőzések elleni harcra, miközben folyamatosan energiához jut szükségtelen vagy veszélyes méreganyagok bevitele nélkül. A kis magvacskák éppen ezért nem csupán Omega-3 és Omega-6 zsírsavtartalmával járulnak hozzá az egészséges mindennapokhoz, de segítenek a betegségek elkerülésében is.

Fogyasztásuk rendkívül ajánlott azok számára, akiket valamilyen szempontból veszélyeztet az influenzajárvány. A legfiatalabbak, az iskolások, az egyetemisták, a zsúfolt helyen dolgozók, a rengeteg embert foglalkoztató vállalkozások alkalmazottjai, az eladók, a mentősök, a tanárok, az orvosok, a sportolók, a fizikai munkát végzők, a kismamák, a cukorbetegek, a szívbetegek és az idősek számára kiemelten ajánljuk a chia mag fogyasztását. Próbáld ki Te is! Vegyük fel együtt a harcot a betegségekkel!

Tartalomhoz tartozó címkék: erdekes