x
A weboldalon cookie-kat (sütiket) használunk, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.
Termékek Menü

Amit még nem tudtál a mungóbabról...

Ismered a mungóbabot? Olvasd el cikkünket és talán egy kicsit közelebb kerülsz ehhez a már ezer évvel ezelőtt is ismert növényhez. Ismerd meg az egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

A mungóbab (Vigna radiata) a hüvelyesek rendjébe tartozó növény, melyet például babcsíra formájában emberi fogyasztásra, valamint takarmánynövényként és zöldtrágyázáshoz is hasznosítanak. Délkelet-Ázsiában honos, de elterjedt Európában és Amerikában is. Magyarországon kevéssé ismerik, leginkább a zöld színű változatot termesztik néhány hektáron az 1980-as évek óta. Egynyári, melegigényes növény. A terméshüvely hossza 10-15 centiméter. (forrás: wiki).

A mungóbabot Ázsiában már kr. előtt 1500 óta termesztik. Nagyon magas beltartalma miatt méltán népszerű. A mungóbab hatékonyan gátolja az LDL oxidációját, valamint fenoltartalmának köszönhetően óvja szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

 A mungóbab előnyei: 

  • magas fehérjetartalom
  • magas magnézium tartalom
  • alacsony a glikémiás indexe
  • gyulladásokkal szemben véd
  • szívbetegségekre pozitív hatásai vannak
  • a mungó babbal megelőzhető az érszűkület
  • jelentős B- és C-vitamin forrás
  • vastartalma kiemelkedő, ezenkívül folsavat, magnéziumot, mangánt és foszfort tartalmaz

Fehérjében és rostban gazdag, ezért könnyen emészthető, segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből, tisztító, méregtelenítő hatású. Hántolt és hántolatlan formában is vásárolható.
A mungóbabból készült liszt magas fehérje- és alacsony zsír-, szénhidráttartalma miatt értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt.
Konyhai felhasználása ugyanolyan sokrétű, mint a hagyományos babé: egytálételek, levesek, főzelékék, saláták, pástétomok, pürék és az ázsiai ételek kedvelt alapanyaga.

A mungóbab kiválóan alkalmas csíráztatásra. Egyik kedves vásárlónk visszajelzése az volt, hogy a nálunk vásárolt mungóbab minden egyes szeme kicsírázott :)

Mungóbab főzelék recept:

Hozzávalók 4 főre:

  • 30 dkg mungóbab
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál himalája só
  • 3 teáskanál garam masala
  • 1 kk kókuszcukor
  • 2 dl kókusztej (sűrítmény)
  • 8 dl víz

Elkészítése:

A mungóbabot néhány órára beáztatjuk.
Kevés szódabikarbóna, zúzott fokhagyma és víz hozzáadásával puhára pároljuk. (Gyorsan megfő, ha elfőne a leve, pótoljuk.)
Belekeverjük a garam masalát, sót, cukrot és végül a kókusztej sűrítményt. Felforraljuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: erdekes