Termékek Menü
0

15 dolog, amit nem tudtál a chiáról

A chia mag egyre gyorsabban terjed Magyarországon is és egyre többen teszik a mindennapi életük részévé ezt az Omega-3, Omega-6 zsírsav és rostbombát. Ha szeretnéd közelebbről megismerni vagy csak kíváncsi vagy rá, ez a te cikked!

15 dolog, amit nem tudtál a chiáról1, Bár azték zsályának nevezik, az ajakosvirágúak családjába tartozik és valószínűleg Mexikó középső területein fejlődött ki.

2, A régészeti leletek szerint már kr. e. 3500 környékén fogyasztották.

3, Az aztékok harmadik legfontosabb növénye volt, még pénz gyanánt is ezt használták.

4, Egyes hagyományok szerint az azték harcosok és futárok egy teáskanálnyi chiát ettek minden nap. Sok esetben ez volt az adott napon az egyetlen táplálékuk.

5, A spanyol hódítók kiírtották a chia-ültetvényeket, ugyanis úgy gondolták, hogy a Spanyolországban honos növényeik sokkal jobbak még idegen földön is.

6, A chia az azték chian szóból ered, aminek a jelentése: olajos.

7, Mexikóban van egy Chiapas nevű állam, amelynek eredeti neve, a Chiapan azt jelenti, hogy "a folyó, aminek a mentén a chia zsálya terem".

8, Az azték mitológiában a chia a kukorica istenének, Cinteotl-nak az orrából született. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az azték kultúrában a kukoricával egyenrangú volt a táplálkozásban betöltött szerepe.

9, Észak-Amerikában Kalifornia területén él egy indián törzs, a Chumash, amely szintén ismeri és termeszti a chiának egy Kaliforniai chia nevű változatát. Érdekesség, hogy a mondavilágukban számos, az aztékok chiához való viszonyával egyező elem található.

10, A chia mag a ma ismert legmagasabb Omega-3 zsírsavtartalmú növény. Még a lenmagnál is egészségesebb.

11, A chia mag 20%-a fehérje.

12, Ha 30 percre vízbe áztatjuk, a chia mag egy sűrű géllé alakul. A táplálkozástudósok és az orvosok megállapították, hogy ez a gél lassítja a szénhidrátok felszívódását és csökkenti a vércukorszint növekedését, így igen hasznos a diabéteszben szenvedőknek.

13, Mexikóban fogyasztják a chia fresca nevű italt, ami úgy készül, hogy a vízbe áztatott chiához citromot és cukrot adnak, míg egy limonádéra hasonlító italt nem kapnak.

14, A chia hidrofil növény, ami azt jelenti, hogy rengeteg vizet képes magába szívni. Azok, akik rendkívül izzasztó munkát végeznek - így például az atléták is - előszeretettel fogyasztják, mivel az emésztés során ezt a vízmennyiséget fokozatosan adja át a testnek és használatával elkerülhető a versenyek közbeni kiszáradás.

15, A lenmagtól eltérően a chia mag nem romlékony. Akár éveken is eltartható szobahőmérsékleten és még ezek után is termőképes marad. Mindez a magas antioxidánstartalmának köszönhető.

Tartalomhoz tartozó címkék: erdekes